O.S. Kisoensingh - Memorial site of Faroesha Shaista Khodabaks

Search
Go to content

Main menu:

24 juli 2008

O.S. Kisoensingh (voor O.S. Clarapolder)

De O.S. Clarapolder is gebouwd in 1955 op initiatief van de heer Kisoensingh, die eerder schoolhoofd was van O.S. Rambaran Mishre School in de Corantijnpolder. Voor die tijd moesten leerlingen van Clarapolder en omstreken dagelijks een lange weg afleggen naar de Corantijnpolder. De bouw van O.S. Clarapolder was daarom een grote zegen voor de leerlingen uit Nannipolder, Clarapolder A en B en de Gemaalweg. De eerste lokalen waren gebouwd waar nu de onderwijswoningen staan. Eind jaren zestig is de school verder uitgebreid met nieuwe lokalen. Oud leerlingen kunnen zich herinneren dat ze in de jaren zestig nog met griffels werkten op deze school.

In maart 2005 heeft de school haar 50 jarig bestaan gevierd en sinsdien heet deze school officieel de O.S. Kisoensingh. Ter gelegenheid van dit jubileum is deze school grondig gerenoveerd met o.a. middelen beschikbaar gesteld door het bureau Micro Priojecten. Voor de feestelijkheden waren speciaal van Paramaribo afgereisd de ministers W. Sandriman en K. Raghoebarsing. Verder waren aanwezig de DNA-leden K. Matai en C. Ferreira, de onderminister Sozavo P. Kartosemito.

De school is tot de jaren 70 goed onderhouden geweest. In de jaren 80 bleef ook deze school niet bespaard van de gevolgen van de economische achteruitgang van het land. Zowel de lokalen als het meubilair raakten in verval. Ook de schutting, die van prikkeldraad was, moest het ontgelden. De schutting is nooit meer gerestaureerd, waardoor zowel ongewenste individuen alsook vrij lopende vee zonder hinder het schoolplein konden betreden. De school grenst aan de noordelijke kant aan een rijstveld, aan de westelijke kant aan een overwoekerd voetbalveld en aan de zuidelijke kant door zwamp en een overwoekerde kleiweg.

Foto: O.S. Kisoensingh in 2005, toen het pas was gerenoveerd en de directe omgeving was ook schoon gemaakt.

Adres:
O.S. Kisoensingh
Gemaalweg S.N. 04-3
Nickerie - Suriname


 
Back to content | Back to main menu